Skip to main content

Danmarks ældste LGBT+ Boghandel

(Regn)Buens Bogcafé er Danmarks eneste boghandel specialiseret i at forhandle LGBT+ litteratur. Vi blev stiftet i April 2021, og som vi godt kan lide at sige det, så er vi først, størst, bedst, eneste og dermed også ældste LGBT+ boghandler i Danmark.

LGBT+ boghandlere har i længere tid eksisteret flere steder i verden, men ikke i Danmark, på trods af at vi har været forgangsland på flere fronter, når det kom til LGBT+ rettigheder og ligestilling.

Vi er beliggende i 9000 Aalborg, som er den største by i Nordjylland. Det er et meget bevidst valg vi har taget af den simple grund, at det er her, vi selv bor og elsker at være – og så synes vi at Nordjylland fortjener en hyggelig bogcafé. Her drømmer vi om at være et nordjysk anker for alle regnbuer, hvor vi kan fejre alt, hvad der gør os forskellige. Alle er naturligvis velkomne i Buens Bogcafé.

Hvem står bag?

Bag Buens Bogcafé står to queer-personer: Emma og Kristine. Vi er heldige og har kunnet kalde os for bedste venner siden vi var 12 år gamle. Emma er uddannet ingeniør indenfor User Experience Design og er ansvarlig for teknik, tal og caféen. Kristine er uddannet bibliotekar og tager sig af sociale medier, eventbooking og boghandlen. Vi udgør et fantastisk team (hvis vi selv skal sige det) og dét, at vi har taget springet om at gøre vores drøm til virkelighed gør os stolte hver eneste dag.

Buens stiftere: Emma (venstre) og Kristine (højre).

Hvad er LGBT+

LGBT+ står for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender og er det korte akronym, som betegner alle, som ikke er heteroseksuelle, monogame og ciskønnede (født i det køn, som de også identificerer sig med).
Et længere akronym er LGBTQIAP+, som står for Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, Intersex, Asexual, Polyamorous og + for det, som ikke dækker.

En gængs symbolik for LGBT+ er regnbueflaget, hvilket er grunden til, at vi valgte navnet (regn)Buens Bogcafé.

Ønsker du at dykke ned i en brønd af viden om præcis, hvad LGBT+ er, dets historie og mange betydninger, henviser vi til den fantastiske organisation LGBT+ Danmark, som har samlet svar på stort set alle spørgsmål:

Hvorfor fokus på LGBT+?

Hvorfor ikke?  Og hvis vi skal komme med grunde, kan vi give jer rigtig mange.

  • For at normalisere alle seksualitets- og kønsidentiteter én bog ad gangen.
  • Fordi vi føler litteratur med regnbuer fortjener et spotlight.
  • Fordi vi selv manglede et sted at gå hen, når vi ville mødes med andre regnbuer.
  • For at dele historier.
  • Fordi vi vil hjælpe forældre til bedre at forstå deres børn gennem litteraturen.
  • Fordi vi vil koble LGBT+ personer med litteratur hvor de selv er repræsenterede.
  • For at hjælpe forlag, forfattere m.m til at få et sted hvor de kan formidle deres litteratur.

Og vi kunne blive ved.

Hvordan definerer vi LGBT+ litteratur?

Vi forhandler alle genrer som også er til stede i andre boghandlere: Skønlitteratur, faglitteratur, digtsamlinger, tegneserier, grafiske noveller, billedbøger, pegebøger, novellesamlinger, etc. på både dansk og engelsk.

Her er en stor del af vores udvalg historier, hvor LGBT+ på den ene, anden eller femte måde er omdrejningspunktet eller temaet. Det vil sige historier som eksempelvis er drevet af queer kærlighed, en transition mellem køn, queer historie eller kultur, identitetsdannelse, seksuel udforskning etc.

LGBT+ behøver dog ikke at være omdrejningspunktet i historien, før det fortjener en plads på vores hylder – det kan lige så godt inkludere eksplicit LGBT+ repræsentation. Repræsentation kan være alt mellem en biseksuel bikarakter, to fædre/mødre, non-binær kønsforståelse i historiens univers, en polyamorøs hovedperson, en aseksuel bedste ven, transkønnede chefer – og hvad du derudover kan forestille dig.

Vi forsøger naturligvis at holde os opdaterede og have så bredt et udvalg som muligt indenfor regnbuen, men vi må desværre også anerkende vores begrænsede evner til at finkæmme alle eksisterende og kommende bogtitler fra både store og små forlag. Derfor modtager vi meget gerne tips, hvis du kender til titler, vi bør have på hylderne. Du kan altid kontakte os på kontakt@buensbogcafe.dk.

Venteliste Vi informerer dig, når produktet kommer på lager. Indtast venligst din gyldige e-mailadresse nedenfor. (Når du tilmelder dig listen, accepterer du at vi gemmer din e-mailadresse på tilmeldingslisten.)